Het gevoel van Organon

Nieuws

27-07-2010  Vice-kampioen octrooien

Na Philips Medical Healthcare is MSD Organon kampioen octrooi-aanvragen in Nederland. Het gaat dan om een 20-jarige patentbescherming die begint op het moment dat een stof wordt ontdekt die mogelijk kan leiden tot een nieuw medicijn. Gemiddeld haalt maar een fractie daadwerkelijk het predikaat 'medicijn'. Er is dan 10 tot 15 jaar verstreken en de kosten zijn opgelopen tot 1,2 miljard (inclusief onderzoek dat eindpunt niet haalt). Het patent op een medicijn kan met 5 jaar worden verlengd, zodat er meer tijd resteert om de onderzoekskosten terug te verdienen.

MSD-Organon is veruit het grootste farmaceutische bedrijf in Nederland met 4500 arbeidsplaatsen, productiefaciliteiten en een grote R&D afdeling. Organon heeft een sterke reputatie, innovatieve producten, een goede pijplijn en de R&D staat bekend als 'het neusje van de zalm'. De Nederlandse life sciences branche (inclusief medische technologie en foodsector) wordt gekenmerkt door een groot aantal kleine innovatieve (biotechnologische) bedrijven.

75% van de 3370 bedrijven heeft minder dan 250 werknemers. Van de 3370 zijn er 318 hoog innovatief met aanzienlijke R&D activiteiten. Deze groep heeft 30.000 arbeidsplaatsen, waarvan 9000 R&D. Samen geven ze ongeveer één miljard uit aan onderzoek en boeken ze een omzet van 10 miljard euro.

De succesvolste biotechnologiebedrijven van Nederland zijn allemaal beurs genoteerd: Pharming, Crucell, Octoplus en Galapagos en Centocor van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Binnen de cluster diagnostiek is Philips de internationale topspeler. Binnen het cluster 'biomedische materialen en apparaten' voert DSM de boventoon.

Bron: Rapport Technopolis Group november 2009.


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Van een verslaggever
Dit bericht is 1516 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!