Het gevoel van Organon

Nieuws

28-07-2010  Duizenden ontslagen Organon

MSD, de nieuwe Amerikaanse eigenaar van het voormalige Organon, gaat het farmaceutisch bedrijf in Oss halveren. In drie jaar tijd verdwijnen er 2500 van de 4500 arbeidsplaatsen, zo blijkt uit een rondgang van Brabants Dagblad langs welingelichte bronnen. De reorganisatie, die met de grootste geheimzinnigheid is omgeven, begint met ruim 700 banen in het productiebedrijf en alle 200 onderzoekers die zich bezighouden met het onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Uiteindelijk blijft een uitgeklede versie van Organon over: alleen de medische vrouwenproducten, waaronder de bekende anticonceptiepil. De productie van alle andere medicijnen gaat MSD (Merck Sharp & Dome) vanuit Oss naar andere fabrieken in de wereld verplaatsen. Het is het inktzwarte scenario waar iedereen in Oss al maanden bang voor is, maar niet voor mogelijk achtte. MSD komt er naar verluidt medio volgende week officieel mee naar buiten.

Door het opheffen van de onderzoeksfaciliteiten zullen er in Oss geen nieuwe medicijnen meer ontwikkeld worden of in de pijplijn komen. Binnen de farmaceutische wereld wordt het Osse scenario voor de hele Nederlandse sector gekenschetst als 'zeer dramatisch'. Sommigen geloven niet dat het 'zo ernstig kan zijn'. De grondstoffenfabriek van Organon, het voormalige Diosynth, zou geheel buiten de reorganisatieplannen van MSD vallen.

Afgelopen vrijdag is er een eerste overleg geweest tussen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de commissaris van de koningin, de gemeente en de Nederlandse directie van MSD. Besproken is hoe de gevolgen van het massa-ontslag zo goed mogelijk opgevangen kunnen worden.


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Anita de Haas en Henk Snijders
Dit bericht is 1565 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!