Het gevoel van Organon

Nieuws

27-07-2010  MSD ruïneert de stad Oss

Het bericht dat bij MSD Organon 2175 mensen ontslagen worden is, zo zegt Jan Marijnissen, 'het ergste wat Oss kan overkomen'. "Grote bedrijven als UVG en Philips zijn de laatste jaren al flink gekrompen, maar Organon bleef altijd een rots in de branding. Hier wordt een stad geruïneerd, dit kun je niet over je kant laten gaan".

Sinds zijn afscheid van de actieve politiek werkt de SP-voorzitter aan een boek over de voors en tegens van de globalisering. Het onderwerp komt naar hem toe, nu Merck -de Amerikaanse eigenaar van Organon- 2175 banen wil gaan schrappen in Oss. Marijnissen woont op een steenworp afstand van het bedrijf: als hij de straat uitrijdt, stuit hij zowat op de blauwe Organon-wand. "Nee, dit besluit heb ik niet aan zien komen. Ook niet toen Organon vorig jaar werd overgenomen door Merck. Ik heb de research & development-afdeling altijd gezien als de kip met gouden eieren, een enorm sterke troef. Voor een normaal mens ís het natuurlijk ook niet te volgen: je koopt een bedrijf en vervolgens vernietig je het. Dat betekent dus dat Oss het slachtoffer is van een mondiaal strategische afweging van Merck. De maatschappelijke consequenties zijn geen enkel punt van overweging, het algemeen belang doet er niet meer toe. Het gaat alleen nog om het maximaliseren van de winst."

In zijn eigen woonplaats ziet Marijnissen het gelijk bevestigd van oud-premier Ruud Lubbers , die vorige maand sprak op het afscheidssymposium van de SP-politicus. "Het korte-termijndenken van Angelsaksisch georiënteerde bedrijven verwoest de samenleving", stelde Lubbers. Marijnissen: "Vroeger wist je nog waar je moest zijn als je de directie wilde spreken, nu zie je dat de eigenaren van Merck totaal zijn losgezongen van de samenleving. Ze zitten ergens in Amerika, hebben totaal geen gevoel voor de gevolgen van dit besluit. Oss is voor hen een stipje op de kaart. Ze hoeven ook geen emoties uit te schakelen, want die hebben ze niet. Dat het personeel het nieuws over de ontslagen in het Engels te horen kreeg, is ook tekenend voor de vervreemding in het bedrijf."

Kan de overheid nog iets doen tegen de almacht van een multinational als Merck? "Natuurlijk", zegt Marijnissen. "Er is nog geen spijker uit het plafond getrokken, alles staat er nog. We moeten inzetten op het terugdraaien van dit besluit. Je kunt wel gaan praten over een sciencepark, maar dan capituleer je al. Dit is zo onrechtvaardig, dit moet je aan de kaak stellen. Minister Van der Hoeven zegt dat ze niks kan doen, maar een politicus die dat zegt, is niet geschikt voor haar vak. Ze had ook al veel eerder in actie moeten komen, de geruchten waren er al in mei. Het probleem is dat Nederland geen industriepolitiek voert, met als gevolg dat we leeg worden geroofd. Je hebt als regering het recht en de plicht om je werkgelegenheid te beschermen. Als zelf de high-techbedrijven verdwijnen, moet je in actie komen. Laat Balkenende met Obama bellen, vlieg naar Amerika, bewandel onconventionele paden. Zo schrijf je geschiedenis. Ik ben bang dat de volgende stap een totale sluiting van Organon is. En het is echt onzin om te stellen dat Nederlandse werknemers te veel vakantiedagen hebben of dat de procedures voor nieuwe medicijnen te lang zijn. Hoe komt het dan dat Organon zo veel winst maakt? En de arbeidsproductiviteit hier is een van de hoogste ter wereld, dus daar ligt het ook niet aan. Dit is echt een voorbeeld hoe de concentratie van kapitaal een hele gemeenschap kan ruïneren."


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: René van der Lee
Dit bericht is 1598 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!