Het gevoel van Organon

Nieuws

22-12-2011  Proefapen MSD Oss naat Stichting Aap

De 73 Java-apen die door het farmaceutisch bedrijf MSD in Oss werden gebruikt als proefdieren, worden in januari overgedragen aan Stichting AAP. Dat zijn de par­tijen gisteren overeengekomen. De apen kunnen van hun pensioen gaan genieten in opvangcentra van de stichting in Almere en in de Spaanse plaats Villena. Om de apen was veel te doen. In oktober protesteerden 150 dieren­activisten van de Anti Dierproe­ven Coalitie voor de poorten van MSD in Oss omdat het bedrijf de dieren over wilde doen naar een ander farmaceutisch bedrijf. MSD heeft nu toch gekozen voor Stich­ting AAP. "De gesprekken liepen goed en de stichting kon de dieren snel opvangen. Dat is noodzakelijk omdat in Oss op korte termijn geen apen meer mogen zijn in ver­band met de vestiging van het nieuwe Life Sciences Park", aldus woordvoerder Jurgen Theissen van MSD.

De apen zijn in Oss overbodig ge­worden na de reorganisatie van MSD. Daarbij werden alle onder­zoeksactiviteiten in Oss beëindigd. De aandeelhouders van het Life Sciences Park dat op het MSD-ter­rein komt, willen niet met proef­apen gaan werken. Bij de stichting krijgen de dieren volgens directeur Van Gennep een leven waarin hun welzijn voorop staat en niet onderzoek. De kosten voor de verzorging worden be­taald door MSD. "Daar kunnen we onze donateurs niet voor laten opdraaien", aldus Van Gennep. De partijen willen alleen zeggen dat het om 'een heel groot bedrag' gaat. "Wij kunnen de 73 apen er goed van verzorgen", zegt Van Gennep. "Dat siert MSD. Over­dracht naar een ander laborato­rium had het bedrijf geen geld ge­kost. Dit gebeurt niet zo vaak."


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Joris Roes
Dit bericht is 3268 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!