Het gevoel van Organon

Nieuws

03-08-2010  Rechtszaak Organon is achterhoedegevecht

De Amerikaanse eigenaar MSD van het vroegere Organon in Oss, wil niet alleen een groot deel van het bedrijf sluiten, het is ook de bedoeling om overblijvende onderdelen te verkopen. Dat betekent dat er wel eens meer banen zouden kunnen verdwijnen. Ook een rechtszaak kan dat niet voorkomen. De wolken die zich boven het vroegere Organon in Oss samenpakken, worden steeds donkerder. De Amerikaanse eigenaar MSD wil niet alleen een groot deel van het bedrijf sluiten, het is ook de bedoeling om overblijvende onderdelen te verkopen. Dat betekent dat er wel eens meer banen zouden kunnen verdwijnen dan de 2.175 banen waarvan tot nu toe sprake was. Laat er geen misverstand over ontstaan: dat verlies aan werkgelegenheid is een drama, niet alleen voor Oss maar ook voor Nederland als geheel. De kans dat de sanering nog voorkomen kan worden, lijkt niet groot. De raad van commissarissen weigert in te stemmen met de plannen, maar of dat meer oplevert dan uitstel van executie is ook volgens experts zeer de vraag.

MSD lijkt ook niet van zins de ingrijpende plannen opnieuw tegen het licht te houden. De directie van MSD maakt afwegingen die zij in het belang vindt van het concern als geheel, een mondiaal opererende farmaceutisch bedrijf met meer dan 60.000 werknemers. De vestiging in Oss is gewogen en, hoe pijnlijk ook, te licht bevonden. Door de verkoop van Organon in 2007 door het Nederlandse AkzoNobel worden ingrijpende strategische beslissingen niet meer in Amsterdam-Zuid, waar het kantoor van AkzoNobel-baas Hans Wijers staat, maar in de plaats Whitehouse Station in New Jersey in de Verenigde Staten genomen. Richard T. Clark gaat over de toekomst van de werkgelegenheid in Oss.

De frustratie daarover - bij de werknemers, bij de Ondernemingsraad en bij de raad van commissarissen - is begrijpelijk. Dat de Ondernemingsraad juridische stappen onderneemt, is zijn goed recht. Maar een bij de rechter afgedwongen voortbestaan biedt op termijn geen enkele garantie voor het overleven van MSD-Organon. Daarover wordt elders beslist.


bron:  Elsevier | Auteur: Jean Dohmen
Dit bericht is 1595 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!