Het gevoel van Organon

Nieuws

17-07-2010  Betekent einde Organon begin van iets nieuws?

 Op 15 juli protesteerde 1200 medewerkers van Organon tegen de dreigende sluiting van de ontwikkel- en onderzoeksafdeling en het massa ontslag.
Protesterende medewerkers in Den Haag
Fotograaf: Onbekend
Bron: Elsevier
De ondergang van Organon is een drama. Vooral voor de duizenden medewerkers die eruit moeten. Het farmaceutisch bedrijf uit Oss is een Brabants, pardon, Nederlands, juweel. Het bedrijf is opgericht door dr. Saal van Zwanenberg, die een eeuw geleden op het briljante idee kwam dat uit het afval van de varkensslachterij in Oss (waaruit ook Unox en de Socialistische Partij zijn ontstaan) hormonen en andere medicijnen waren te winnen. In dat afval zitten organen, en in organen zitten waardevolle eiwitten. Organon heeft zich vervolgens ontwikkeld. En hoe. Daarom is de aankondiging van de Amerikaanse multinational Merck dat het laboratorium in Oss naar Amerika wordt overgeplaatst zo pijnlijk. Kenners en betrokkenen komen met verwijten. Die kloppen, maar zijn niet relevant. Ook als Organon bij Akzo was gebleven, had Organon het vermoedelijk niet gered.

De farmaceutische sector dikt in. Nu zijn er nog veertig concerns, over een jaar of twintig hooguit tien. Daarbij stapt de bedrijfstak over naar een open innovatiemodel. Steeds vaker doen bedrijven hun onderzoek samen met concurrenten, biotechbedrijfjes en academische groepen. Die veranderde instelling dwingt laboratoria om onderscheidend te zijn.

Dat was het lab van Organon niet genoeg. Het speerpunt is bovenal vruchtbaarheid. Op dat gebied heeft het bedrijf wereldwijd voorop gelopen, waarvoor hulde. Maar vruchtbaarheid is een gepasseerd station, dit jaar viert De Pil zijn vijftigste verjaardag. De overheid heeft de ondergang van Organon niet tegengehouden.Geen industriebeleid dus- wat er doorgaans op neerkwam om noodlijdende bedrijven met belastinggeld te stutten.

Verstandiger is om je als overheid te richten op nieuwe bedrijfstakken, zoals de biotech. Gelukkig doet Nederland dat. Mede dankzij de overheid zijn er hier inmiddels rond de duizend biotechbedrijfjes. Nu al werken er heel wat Organezen bij die biotechbedrijfjes. Dat zullen er de komende maanden en jaren vermoedelijk veel meer worden: de mensen die op het Organonlab hebben gewerkt, zijn slim en weten van de allernieuwste kennis en kunde.


bron:  Protesterende_medewerkers2.jpg | Auteur: Simon Rozendaal
Dit bericht is 1561 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!