Het gevoel van Organon

Nieuws

23-08-2010  Wetenschappers strijden voor doorstart Organon

 Bij Organon wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen.
Onderzoeker aan het werk
Fotograaf: ANP
Bron: Volkskrant
Zeventien vooraanstaande Nederlandse hoogleraren roepen de regering op de kennis en ervaring van het voormalige Organon niet verloren te laten gaan. Zij vinden dat de overheid 'de tot haar beschikking staande beleidsinstrumenten' moet inzetten om een doorstart te steunen. Dit blijkt uit een brief die de groep afgelopen weekeinde heeft gestuurd naar premier Balkenende en de ministers van Economische Zaken, Volksgezondheid en Onderwijs en Wetenschappen. Volgens de hoogleraren dreigt 'een van de motoren van de kenniseconomie' uit Nederland te verdwijnen. De petitie is ondertekend door bekende medici als Piet Borst, Jan Hoeijmakers en Douwe Breimer. Borst en Breimer waren lid van het Innovatieplatform van premier Balkenende. Volgens Meindert Danhof, directeur van het Leids-Amsterdamse insitituut voor medicijnenonderzoek, hebben alle algemene universiteiten onderzoeksprojecten lopen in samenwerking met Organon. Daar zouden honderden onderzoekers bij betrokken zijn. Behalve tot wetenschappelijke resultaten leidt de samenwerking ook tot economische waardecreatie, zegt Danhof.

Demissionair minister Van der Hoeven (EZ) komt vandaag naar Oss om met de betrokkenen bij het farmaceutische bedrijf te praten over de voorgenomen reorganisatie door het Amerikaanse moederbedrijf Merck, dat in Europa opereert onder de naam MSD. Van der Hoeven overlegt met de Nederlandse bestuurders, met de ondernemingsraad en de raad van commissarissen. Over de invulling van de geplande reorganisatie heeft MSD nog niets losgelaten. De raad van commissarissen en ondernemingsraad verzetten zich ertegen. Op 2 september dient een zaak voor de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam, om de sluiting van de onderzoekscentra in Oss tegen te houden.

Achter de schermen wordt gewerkt aan een doorstart. Ondernemingsraadslid Iris van Dinther bevestigt dat de raad van comissarissen in gesprek is met een aantal gegadigde bedrijven. Namen worden niet genoemd, maar het Duitse Bayer zou zich hebben gemeld. Ook een managementbuy-out, waarbij de bestuursleden met hulp van externe financiers het bedrijf kopen, zou een optie zijn. Volgens Danhof is het vooral zaak de kennis en ervaring van Organon voor Nederland te behouden. In welke vorm en op welke locatie maakt voor de hoogleraren minder uit. Danhof ziet ook een Fokker-scenario als een van de mogelijkheden: na het faillissement van de vliegtuigbouwer begonnen veel werknemers een eigen bedrijf, waardoor de Nederlandse luchtvaartsector nu nog steeds bestaat en een relevante toeleverancier is van grote vliegtuigbouwers als Boeing en Airbus. 'Maar dan moet de overheid die startende ondernemingen wel steun verlenen.'


bron:  Onderzoeker-aan-het-werk.jpg | Auteur: Michael Persson
Dit bericht is 1507 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!