Het gevoel van Organon

Nieuws

15-08-2010  Opnieuw dreigt sluiting biotechnisch laboratorium

Diergeneesmiddelenfabrikant Intervet in Boxmeer, na de sluiting van Organon in Oss het grootste biotechnologische onderzoeksbedrijf van ons land, dreigt zijn Nederlandse hoofdkantoor te verliezen. Intervet gaat fuseren met een Franse dierfarmaceut, zodat het twijfelachtig is of het hoofdkantoor van het bedrijf in Nederland blijft. René Aerts, onderzoeksdirecteur van Intervet: "Dat is nog onzeker. Daar heeft Intervet zelf weinig over te zeggen, dat is aan onze eigenaren. Voor Nederland zou het natuurlijk goed zijn om het hoofdkantoor hier te houden."

Behalve het hoofdkantoor bevindt zich in Boxmeer ook een reguliere vestiging, waar ruim 1.800 medewerkers zich bezighouden met onderzoek en productie van met name diervaccins. Het oprichten van de joint venture met het Franse Merial, zal wereldwijd leiden tot reorganisaties en verlies van banen, maar onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor deze vestiging in Boxmeer. Dit najaar wordt vermoedelijk duidelijk welke bedrijfsonderdelen zullen worden afgestoten. Mededigingsautoriteiten moeten de fusie nog goedkeuren. Het ministerie van Economische Zaken doet er alles aan om de eigenaren van Intervet over te halen om het hoofdkantoor en de andere faciliteiten van Intervet in Nederland te laten. 'Zeker sinds de gebeurtenissen in Oss lijkt het ministerie erg gedreven in het benadrukken van onze waarde.'

Als innovatief bedrijf kan Intervet mogelijk aanspraak maken op gunstige belastingfaciliteiten. Details wil het ministerie niet geven. Een woordvoerder: "Laat ons nou maar broeden, des te meer kans is er dat het gaat zoals we allemaal graag zouden zien."

Eigenaar van Intervet, de op een na grootste dierfarmaceut ter wereld, is de Amerikaanse geneesmiddelengigant Merck & Co, in Europa opererend onder de naam MSD, dat ook Organon bezit. MSD brengt Intervet onder in een joint venture met Merial, de diergeneeskundige tak van het Franse bedrijf Sanofi-Aventis. Merial-Intervet, zoals het nieuwe bedrijf gaat heten, wordt qua omzet marktleider in diergeneesmiddelen.

Tot 2007 was Intervet een dochter van Organon. Beide bedrijven werden in dat jaar overgenomen door het Amerikaanse Schering Plough, dat later is opgegaan in MSD. Organon onderzoekt in onderhandelingen met MSD de mogelijkheden voor een doorstart. Andere Europese geneesmiddelenfabrikanten zouden geïnteresseerd zijn om bepaalde onderdelen van het bedrijf over te nemen. Een andere optie is dat een deel van de ontslagen werknemers aan de slag gaat voor een nog op te richten farmaceutisch kenniscentrum in Oss.


bron:  Volkskrant | Auteur: Ana van Es
Dit bericht is 1708 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!