Het gevoel van Organon

Nieuws

01-08-2010  Raad Commissarissen Organon blokkeert massaontslag

 Op 15 juli protesteerden 1200 medewerkers in Den Haag tegen het massa ontslag en het opdoeken van de ontwikkelings- en onderzoeks afdeling.
Protest medewerkrs Organon
Fotograaf: Onbekend
Bron: Elsevier
De raad van commissarissen (RvC) van Organon gaat niet akkoord met het besluit van het Amerikaanse moederbedrijf MSD om 2.175 werknemers in Nederland te ontslaan. Dat heeft de RvC dit weekeinde in een brief aan het bestuur van de onderneming laten weten. "We hebben meegedeeld dat de beslissing niet uitgevoerd kan worden", zegt president-commissaris van Organon Paul Brons. De raad van commissarissen is van mening dat het moederbedrijf in de Verenigde Staten handelt in strijd met het belang van de onderneming, haar werknemers, het algemeen belang van Nederland, de regio en Oss. "Wij kunnen daar onze goedkeuring niet aan geven."

De voorzitter van de raad van commissarissen zegt dat hij en zijn medecommissarissen officieel nog altijd niet op de hoogte zijn gesteld van de voornemens van MSD. "Dat moet 23 augustus gebeuren, maar wij begrijpen dat heel Organon in de reorganisatieplannen niet eens meer voorkomt. Wat hen betreft gaat dit dus gewoon door."

Jurist Peter Wakkie, die door de RvC van Organon is aangetrokken als juridisch adviseur, legt uit dat het bestuur van MSD zijn plannen niet kan uitvoeren zonder toestemming van de commissarissen van het concern uit Oss. "Organon is een zogenaamde structuurvennootschap, waardoor de directie zonder toestemming van de raad van commissarissen geen besluiten kan nemen die leiden tot ingrijpend veranderde arbeidsomstandigheden of massaontslagen." Wakkie noemt een conflict bij Corus als voorbeeld van een vergelijkbaar geval. Daar wilden de bazen van het Engelse moederbedrijf in 2003 dat Corus zijn aluminiumdivisie zou verkopen. De commissarissen van het Nederlandse onderdeel wilden daar niet aan, omdat de opbrengsten rechtstreeks naar Engeland zouden vloeien. De Engelsen stapten daarop naar de Ondernemingskamer om de Nederlandse commissarissen uit hun functie te ontheffen. "Toen besliste de Ondernemingskamer dat de commissarissen van de Nederlandse dochteronderneming hun eigen verantwoordelijkheid hadden en daarnaar gehandeld hadden."

Afgelopen vrijdag stapte de centrale ondernemingsraad (COR) van Organon al naar de Ondernemingskamer om het besluit van het Amerikaanse moederbedrijf aan te vechten. De COR is, net als de RvC, van mening dat de aangekondigde reorganisatie en het daarmee gepaard gaande massaontslag niet in het belang is van de onderneming. Verder stelt ze dat de mogelijke alternatieven niet zijn onderzocht.

Organon werd in 2007 door AkzoNobel voor 11 miljard euro verkocht aan het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Shering-Plough, vlak voordat het naar de beurs gebracht zou worden. Vorig jaar fuseerde Shering-Plough met het Amerikaanse Merck, dat in Europa actief is onder de naam MSD. De Amerikanen betogen dat ze als gevolg van die overnames nu drie afdelingen hebben voor onderzoek en ontwikkeling (r&d) van medicijnen. Mede om die reden willen ze nu onder meer af van r&d-afdeling in Oss, waar 1.100 hoogopgeleide onderzoekers werken.


bron:  Protesterende_medewerkers.jpg | Auteur: Wouter Keuning
Dit bericht is 1642 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!