Het gevoel van Organon

Nieuws

21-07-2010  Oss krijgt farmaceutische wetenschapscampus

 Bij Organon worden niet alleen de medicijnen geproduceerd, maar ook een aantal grondstoffen voor die medicijnen.
Productie grondstoffen Organon
Fotograaf: Marcel van den Bergh
Bron: Volkskrant
Het is niet de vraag of, maar hoe er een farmaceutische wetenschapscampus komt om het verlies aan banen bij MSD, het voormalige Organon, te compenseren. Dat stelde demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag. Ook vraagt ze premier Jan Peter Balkenende te bellen met het Amerikaanse moederbedrijf van MSD om bij te dragen aan de opzet van het sciencepark.

De Tweede Kamer was woensdag op verzoek van de SP teruggekomen van zomerreces om te debatteren over massaontslagen bij het farmaciebedrijf MSD. Het Amerikaanse moederbedrijf Merck heeft bekendgemaakt 2175 van de 4500 werknemers te ontslaan. Ook worden de onderzoeksactiviteiten in Oss verplaatst naar de Verenigde Staten. Personeel van farmaciebedrijf MSD uit Oss, het voormalige Organon, en vakbonden waren na het debat redelijk tevreden. Voorzitter Iris van Dinther van de centrale ondernemingsraad van het bedrijf en vakbondsleider Jaap Jongejan van CNV Vakmensen zijn vooral blij dat de politiek veel aandacht besteedt aan de kwestie. Maar SP-Kamerlid Paul Ulenbelt toonde zich na het debat teleurgesteld. Hij verwacht niet veel van het telefoontje van Balkenende en het sciencepark zou te weinig werk bieden. ‘De reddingsboot is veel te klein’, stelde hij.

Kamerbreed zijn er grote zorgen over de reorganisatie bij MSD. Vooral het verdwijnen van het onderzoekscentrum zou een grote slag zijn voor de kenniseconomie. Organon maakte vorige eeuw naam met de ontwikkeling van de anticonceptiepil. "De sluiting van het lab heeft de impact van de sluiting van de mijnen, maar dan voor hoogopgeleid volk", aldus Ulenbelt. De SP heeft Balkenende opgeroepen 'het behoud van Organon in Oss tot zijn persoonlijke missie' te maken. Maar Van der Hoeven stelde daarover: "Dit is nu echt valse hoop creëren". Zij wees erop dat de reorganisatie een bedrijfsbesluit is, waar de overheid in principe niet over gaat.

Volgens de minister kan met een wetenschapscampus veel kennis en werk behouden blijven. Ze heeft dinsdag al gepraat met topman Richard Clark van Merck. De minister stelde dat Clark niet alleen heeft toegezegd dat de Amerikanen met kennis bijdragen, maar ook financieel. Om hoeveel geld het gaat, wordt pas duidelijk als meer bekend is over de opzet van de campus. De minister zei dat er eind dit jaar een goed plan moet liggen voor de opzet van de wetenschapscampus. Ook moeten volgens de bewindsvrouw met MSD nog stevige gesprekken worden gevoerd over patenten. Het behoud van de patenten en octrooien op ontwikkelde geneesmiddelen zijn van belang voor het overeind houden van activiteiten.

Verder wil een Kamermeerderheid het industriebeleid nieuw leven inblazen om herhaling van MSD te voorkomen. De VVD waarschuwde voor een 'hernieuwd protectionisme' door de economische crisis, waarbij buitenlandse ondernemingen productie van Nederlandse vestigingen naar het eigen land halen. Op verzoek van het CDA houdt de Kamer waarschijnlijk na de zomer een hoorzitting over het industriebeleid.


bron:  Productie-grondstoffen-organon.jpg | Auteur: ANP
Dit bericht is 1546 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!