Het gevoel van Organon

Nieuws

21-07-2010  Balkenende belt met MSD over campus

 Op 17 juli protesteerded bewoners uit Oss damen met medewerkers van Organon tegen de dreigende reorganisatie.
Protest in Oss
Fotograaf: ANP
Bron: Volkskrant
Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vraagt premier Jan Peter Balkenende te bellen met het Amerikaanse moederbedrijf van MSD, het voormalige Organon, waar massaontslagen dreigen. Dat heeft Van der Hoeven woensdag toegezegd aan de SP in een debat met de Tweede Kamer. Volgens Van der Hoeven moet het gesprek van de premier met het farmaciebedrijf dan wel gaan over het opzetten van een wetenschapscampus in Oss om het verdwijnen van het onderzoekscentrum op te vangen. De minister benadrukte dat het geen zin heeft om de minister-president te laten bellen met de vraag om niet te reorganiseren.

De SP had de Kamer teruggeroepen van zomerreces voor het debat over MSD en wil dat Balkenende 'het behoud van Organon in Oss tot zijn persoonlijke missie' maakt. Van der Hoeven stelde daarover: 'Dit is nu echt valse hoop creëren'. Zij wees erop dat de reorganisatie een bedrijfsbesluit is, waar de overheid in principe niet over gaat.

Van der Hoeven heeft dinsdag al gepraat met topman Richard Clark van het Amerikaanse moederbedrijf Merck. Hij staat volgens haar achter de plannen voor het sciencepark. De minister stelde dat Clark niet alleen heeft toegezegd dat Merck met kennis zal bijdragen, maar ook financieel. Om hoeveel geld het gaat, wordt volgens haar pas duidelijk als meer bekend is over de opzet van de campus.

De minister zei dat eind dit jaar een goed plan moet liggen voor de opzet van de wetenschapscampus. Dan kan ook duidelijk worden in hoeverre de overheid geld uit innovatiepotjes steekt in het project. Verder beloofde Van der Hoeven de Kamer in september een voortgangsrapportage te sturen over de acties die worden ondernomen voor behoud van werk en kennis in de regio waar MSD-banen verloren gaan.


bron:  Protest-Oss.jpg | Auteur: ANP
Dit bericht is 1543 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!