Het gevoel van Organon

Nieuws

21-07-2010  Kamer wil herhaling MSD-ontslagen voorkomen

 Op 15 juli protesteerden 1200 medewerkers van Organon in Den Haag tegen de dreigende sluiting van de ontwikkel- en onderzoeks afdeling en het dreigende massa ontslag.
Protesterende medewerkers Organon
Fotograaf: Onbekend
Bron: Elsevier
Een meerderheid van de Tweede Kamer van VVD, PvdA, PVV en CDA wil maatregelen om te voorkomen dat meer buitenlandse bedrijven werk en kennis uit Nederland weghalen, zoals het Amerikaanse MSD van plan is. VVD-Kamerlid Afke Schaart waarschuwde dat steeds meer buitenlandse ondernemingen goede bedrijven in Nederland opkopen om productie naar het eigen land te halen. Dit heeft te maken met de economische crisis.

"Houdt het kabinet rekening met dit uitkleedscenario?", vroeg Schaart woensdag aan demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). De Kamer is woensdag teruggekomen van het zomerreces om te debatteren over de ontslagen bij farmaciebedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon. Een Kamermeerderheid is bezorgd over de kenniseconomie, omdat het Amerikaanse moederbedrijf ook het onderzoekscentrum in Oss verhuist naar de Verenigde Staten. "Zijn er andere bedrijven die overwegen werkgelegenheid uit Nederland weg te trekken en worden daartegen maatregelen genomen", wilde PVV'er Léon de Jong van de minister weten.

Schaart pleitte voor 'een nieuwe industriepolitiek' en het VVD-Kamerlid kreeg in het debat steun daarvoor van de PvdA, PVV en CDA. Volgens Schaart moet de overheid veel gerichter succesvolle industrieën en hoogwaardige kenniscentra stimuleren, zodat bedrijven graag in Nederland blijven. Volgens haar heeft de VVD in oktober al gewaarschuwd voor de reorganisatie bij MSD, maar heeft het kabinet veel te laat gereageerd en te weinig ondernomen.

De SP had de Kamer teruggeroepen van reces voor het debat over MSD. Deze partij stond in de Kamer alleen met een oproep aan premier Jan Peter Balkenende dat hij het tot 'zijn persoonlijke missie' moet maken om de ontslagen voorkomen. Collega's van links tot rechts benadrukten dat de overheid niet over dit soort bedrijfsbesluiten gaat.

Van der Hoeven stelde ook over de oproep van de SP: 'Dit is nu echt valse hoop creëren'. De oproep van de VVD om een nieuwe industriepolitiek op te stellen, zei de minister wel 'zonder meer' te steunen. Maar ze benadrukte dat zij wegens haar demissionaire status geen nieuw beleid kan opstellen. Zij zegde toe de wens van de Kamer over te brengen aan haar opvolger, zodra er een nieuw kabinet gevormd is.


bron:  Protesterende_medewerkers1.jpg | Auteur: ANP
Dit bericht is 1489 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!