Het gevoel van Organon

Nieuws

21-07-2010  Ook Solvay bang voor sluiting onderzoekslab

 Het onderzoekslaboratorium van Solvay in Weesp in na Organon 1 van de grotere onderzoekslocatie voor de farmaceutische industrie in Nederland.
Solvay in Weesp
Fotograaf: ANP
Bron: Volkskrant
De 450 onderzoekers van het farmaceutische bedrijf Solvay vrezen dat zij net als hun collega’s van Organon hun Nederlandse onderzoekslab kwijt raken. Solvay werd dit jaar overgenomen door het Britse Abbott. In een brandbrief aan het ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer spreekt de ondernemingsraad van Solvay zijn zorgen uit over de ‘kennisuitvloei’ uit Nederland. De raad roept de minister op met alle betrokkenen aan tafel te gaan zitten om te kijken hoe zoveel mogelijk farmaceutisch onderzoek voor Nederland behouden kan blijven.

Vandaag komt de Tweede Kamer in spoeddebat bijeen om te praten over de gevolgen van het massaontslag bij het voormalige Organon. Twee weken geleden kregen de 1.100 medewerkers van de onderzoeksafdeling van de nieuwe Amerikaanse eigenaar Merck – in Europa bekend onder de naam MSD – te horen dat de complete Nederlandse onderzoeksafdeling wordt gesloten en overgeplaatst naar de Verenigde Staten.

Abbott heeft nog geen besluit genomen om de onderzoeksafdeling uit Nederland weg te halen, maar volgens Peter van der Put van FNV Bondgenoten zijn de voortekenen slecht. 'Zeker sinds de plannen van Merck bekend zijn gemaakt, maakt het personeel zich grote zorgen.' De ondernemingsraad van Solvay wil nog niet op een eventueel besluit vooruit lopen.

"Het sluiten van de onderzoeksafdeling van Organon bewijst het failliet van de Nederlandse innovatiepolitiek." Dat zegt Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP. Hij hoopt de minister-president vandaag tot een uiterste krachtsinspanning te bewegen om te pogen het besluit van Merck alsnog terug te draaien. "De premier moet naar Obama gaan om maximale politieke druk uit te oefenen."

De kans dat Balkenende ook daadwerkelijk naar Washington afreist, lijkt gering. Volgens minister Van der Hoeven van Economische Zaken valt het kabinet in ieder geval niets te verwijten. In een brief aan de Kamer zegt de minister 'dat de overheid niet wil en niet mag treden in de strategische beslissing van een commercieel bedrijf'. Het ministerie is verantwoordelijk voor een 'sterk vestigingsklimaat' en zou geluisterd hebben naar verbeterpunten die Merck eerder heeft aangedragen. Bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen op de markt te brengen. 'Op korte termijn kon hier geen oplossing voor worden gerealiseerd', schrijft de minister.

De werknemers in Oss klampen zich nu vast aan de laatste strohalm: de oprichting van een Science Park naar analogie van de nieuwe bedrijvigheid op het voormalige Philipsterrein in Eindhoven. Het idee de gebouwen en faciliteiten in Oss ter beschikking te stellen kwam van MSD zelf. 'Een doekje voor het bloeden', vinden sommigen. Maar de ondernemingsraad van Organon vindt dat de mogelijkheid moet worden onderzocht.

Dinsdag is een taskforce opgericht die een businessplan moet opstellen voor een Life Science Park in Oss. Hiermee kan een deel van de hoogwaardige kennis behouden blijven. "Het is gemakkelijk de overheid de schuld te geven", vindt voorzitter Nicole van Straten van de ondernemingsraad. "Maar ik heb liever dat ze constructief meedenkt aan de realisering van dit plan. Met genoeg geld, structurele steun en serieus opdrachtgeverschap zouden we hier in Oss een nieuwe start kunnen maken."


bron:  Solvay.jpg | Auteur: Carlijne Vos en Sander Heijne
Dit bericht is 1945 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!