Het gevoel van Organon

Nieuws

15-07-2010  'Organon is opgekocht en leeggeroofd'

 Op 15 juli protesteerden 1200 medewerkers van Organon in Den Haag tegen de dreigende sluiting van de ontwikkel- en onderzoeks afdeling en het dreigende massa ontslag.
Protesterende medewerkers Organon
Fotograaf: Onbekend
Bron: Elsevier
'Sarkozy belt wel.' Beter laat de stemming van het demonstrerende personeel van MSD (het voormalige Organon) zich niet samenvatten: de Franse president komt op voor zijn bedrijfsleven, waarom de Nederlandse overheid niet? Het is de tekst van een van de vele spandoeken die de farmaceuten hebben meegenomen naar het Plein in Den Haag. Gewapend met fluitjes en vuvuzela's en gekleed in witte actieshirts met de tekst 'Wij slikken dit niet', schreeuwt het personeel van MSD letterlijk om politieke aandacht. 'Minister-president, stap in een vliegtuig naar Amerika. Ga praten met de aandeelhouders en directie van MSD en kom pas terug als de sluiting van de onderzoeksafdeling in Oss van de baan is.' Vanaf een provisorisch podium proberen verschillende vakbondsleiders en Tweede Kamerleden de onderzoekers een hart onder de riem te steken. De krachtige woorden van SP-fractievoorzitter Emile Roemer spreken het meest tot de verbeelding.

"Ik denk dat Roemer de atmosfeer heel goed aanvoelt", zegt MSD-onderzoeker Allard Kaptein. Zelf gelooft hij niet dat de demonstratie het besluit om de Nederlandse onderzoeksafdeling te sluiten kan terugdraaien. "Ik hoop dat dit protest ertoe bijdraagt dat er serieus werk wordt gemaakt van een sciencepark in Oss. En de politiek moet voorkomen dat er nog meer hoogwaardige kennis uit Nederland verdwijnt. Voor ons is het te laat, maar volgend jaar gebeurt hetzelfde bij een ander bedrijf."

Geen van de hoogopgeleide kenniswerkers op het Plein gelooft dat sluiting van de vestiging nog is te voorkomen. MSD heeft Organon ruim drie jaar geleden voor 11 miljard euro gekocht. Daarmee is het bedrijf eigenaar geworden van alle octrooien en producten van het voormalige vlaggenschip van de Nederlandse farmaceutische industrie. Slechts de lege gebouwen en het personeel blijven in Oss achter. "Een zelfstandige doorstart is lastig", zegt manager kwaliteitszorg Sjoerd van Aalst. "Een medicijn ontwikkelen duurt tien jaar. Onze octrooien en producten zijn nu van MSD. Zonder de opbrengsten van onze geneesmiddelen kunnen we ons onderzoek niet bekostigen. We zijn opgekocht, uitgehold en leeggeroofd. Nu worden we gedumpt."

De hulpkreet van het Nederlandse personeel van MSD lijkt gehoord te worden. Op het Plein spreken volksvertegenwoordigers van vrijwel alle politieke partijen hun steun uit. Later op de middag ontvangt minister Van der Hoeven van Economische Zaken een kleine delegatie om de situatie te bespreken. Zij verzekert de medewerkers al haar invloed aan te wenden om MSD op andere gedachten te brengen. "Ik heb niet de macht het besluit terug te draaien, maar wil alles doen om zo veel mogelijk banen en kennis voor Nederland te behouden." Een harde toezegging is het niet. Toch zijn de aanwezige medewerkers tevreden met de woorden van de minister. Van Aalst: "Wij klampen ons vast aan een laatste strohalm."


bron:  Protesterende_medewerkers1.jpg | Auteur: Sander Heijne
Dit bericht is 1697 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!