Het gevoel van Organon

Nieuws

03-09-2010  Het is de vraag wat er allemaal te koop komt

 Industrieel complex MSD/Organon in Oss
Luchtfoto Organon Complex Oss
Fotograaf: Karel Tomeï
Bron: Brabant Dagblad
Elf miljard euro legde het Amerikaanse Schering-Plough in 2007 op tafel voor Organon Bio­science. Zoveel is het Osse bedrijf op dit moment bij lange na niet meer waard. Maar hoeveel een ko­per op tafel moet leggen bij MSD ­het Amerikaanse moederconcern van Organon- om het Osse farma­ceutische bedrijf te kopen, is een moeilijke vraag. "Geen idee", stelt voorzitter Paul Wouters van Nefarma, de koepel van farmaceutische bedrijven in Nederland. "Er is bijvoorbeeld veel gebeurd in de markt sinds 2007 en al helemaal bij Organon."

Ook analisten bij zakenbank Theo­door Gilissen durven er geen slag naar te slaan. "Daarvoor zou je de internationale farmaceutische markt moeten kennen", aldus ana­list Jos Versteeg. "En die houden we niet meer bij sinds AkzoNobel Organon verkocht." Ook andere analisten houden de boot af. Vol­gens hen zijn er te weinig gege­vens bekend voor buitenstaanders om tot een relevante waardering te komen.

Paul Brons, voorzitter van de raad van commissarissen, durft even­min een bedrag te noemen. "Inder­daad minder dan die elf miljard", zegt hij. Hij somt op dat er sinds die deal toch veel is gebeurd. "De buitenlandse vestigingen behoren niet meer tot de organisatie en dier­geneesmiddelenfabrikant Intervet in Boxmeer valt buiten het bedrijf dat nu te koop staat." Verder zijn verschillende overkoepelende afde­lingen uit Oss weggehaald, zoals het verkoopapparaat.Het bedrijf zelf kan eveneens geen duidelijkheid verschaffen. Een woordvoerder vraagt zich af of het antwoord ook zomaar bestaat.

In de wandelgangen circuleert een bedrag van vijf miljard euro. De hoogte van de verkoopsom hangt er in grote mate van af wat de Ame­rikanen allemaal in de aanbiedin­gen hebben. Ze kochten het bedrijf vorig jaar mede om de pijplijn en patenten van medicijnen als asena­pine. Het is de vraag wat er alle­maal te koop komt.


bron:  luchtfoto organon.jpg | Auteur: Henk Snijders
Dit bericht is 2854 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!