Het gevoel van Organon

Nieuws

02-09-2010  Sluiting MSD in Oss en Schaijk uitgesteld

De sluiting van de onderzoeks- en productieafdelingen van het voormalige Organon in Oss en Schaik is uitgesteld tot 31 december. De rechtzaak van vandaag die de ondernemingsraad (OR) tegen de directie had aangespannen, is opgeschort tot januari volgend jaar. MSD kondigde begin juli aan de volledige research & Developmentafdeling in Oss te schrappen. Ook zou 30 procent van de productiecapaciteit worden verminderd. Dit zou 2.175 mensen hun baan kosten.

De directie heeft nu aangekondigd alternatieven te gaan onderzoeken om de activiteiten in Nederland te continueren. 'Alle opties staan open', bevestigt een woordvoerster van MSD. 'Maar het is te vroeg om te speculeren op volledig behoud van werkgelegenheid en expertise'

De ondernemingsraad besloot eind juli MSD voor de Ondernemingskamer te dagen omdat zij niet tijdig op de hoogte zou zijn gebracht van de plannen. De beslissing van MSD zou niet rechtsgeldig zijn zonder advies van de OR. Ook de raad van commissarissen (RvC) weigerde met de plannen van de directie akkoord te gaan.

De OR en de RvC dringen aan op een doorstart van het bedrijf, mogelijk door doorverkoop van het ‘oude Organon aan derden. De afgelopen weken zouden zich al belangstellingen hebben gemeld. De reorganisatieplannen van MSD sloegen in juli in als een bom. Met het sluiten van de onderzoeksafdeling in Oss zouden niet alleen 1.100 hooggeschoolde medewerkers hun baan verliezen, maar ook een van de laatste hightech biofarmaceutische bedrijven uit Nederland verdwijnen. Het kabinet werd verweten te weinig actie te hebben genomen om MSD op andere gedachten te brengen en de aanwezige kennis voor Nederland te behouden.

- Volgens het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck is er interesse voor de Nederlandse activiteiten van Organon. Dat zei een woordvoerster van Merck donderdag. Er worden nog geen serieuze gesprekken gevoerd.

MSD is de merknaam van farmaconcern Merck buiten de VS.


bron:  Volkskrant | Auteur: Carlijne Vos
Dit bericht is 1584 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!