Het gevoel van Organon

Nieuws

01-07-2010  Geen plaats meer voor onderzoek

 Bij Organon wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen.
Onderzoeker aan het werk
Fotograaf: ANP
Bron: Volkskrant
Met de aanstaande reorganisatie bij Organon in Oss lijkt Nederland zijn laatste grote traditionele farmaceut te verliezen. Hoeveel banen er zullen verdwijnen bij het farmaceutische bedrijf Organon in Oss is nog niet duidelijk, maar dat er gereorganiseerd gaat worden, staat vast. Nederland lijkt daarmee zijn laatste traditionele grote farmaceut te verliezen.

'Van de Amerikaanse can do-mentaliteit kunnen de Nederlandse zwartkijkers nog wel wat leren. Niets is onmogelijk voor de Amerikanen.' De woorden die Ton Rijnders, vice-president research & development van Schering-Plough (voorheen Organon) vorig jaar in de Volkskrant sprak, hebben inmiddels een wrange bijsmaak gekregen. Het Brabants Dagblad meldde woensdag op basis van 'welingelichte bronnen' dat Merck, de Amerikaanse moeder van Organon, de vestiging van het bedrijf in Oss in de komende jaren gaat halveren. Van de 4.500 arbeidsplaatsen zouden er 2.500 verdwijnen volgens de krant.

De bevindingen van Rijnders hadden betrekking op zijn ervaringen met Schering-Plough, het Amerikaanse bedrijf dat Organon in 2007 voor 11 miljard euro van AkzoNobel had overgenomen. Hij deed ze in het licht van de vlak daarvoor bekendgemaakte overname van Schering-Plough door een andere Amerikaanse farmaceutische reus: Merck (MSD). 'Het maakt niet uit welke vlag er boven onze laboratoria wappert, zolang er maar onderzoek en ontwikkeling blijft plaatsvinden', aldus Rijnders in hetzelfde interview.

Als de bronnen van het Brabants Dagblad kloppen, maakt de komende reorganisatie juist definitief een eind aan die onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten in Oss. Uiteindelijk zullen onder de vlag van Organon alleen nog medische vrouwenproducten, waaronder de anticonceptiepil, worden geproduceerd.

Ofschoon noch Merck, noch de mensen in Oss willen reageren op de geruchten, lijkt het analist Tom Muller van Theodoor Gilissen niet vreemd als Merck het mes in de R&D-activiteiten van Organon zet. "Grote farmaceuten lopen wereldwijd aan tegen het probleem dat de patenten op grote medicijnen waarmee ze hun geld verdienen binnenkort verlopen. Omdat er weinig nieuwe 'blockbusters' in de pijplijn zitten, komt de winst onder druk te staan. Dan is snijden aan de kostenkant een van de weinige dingen die je kan doen", aldus Muller. "En aangezien R&D nu eenmaal een kostbare activiteit is, is het logisch dat ze daarnaar kijken". Volgens de analist is het in dit geval ook logisch, aangezien Merck inmiddels over drie volwaardige afdelingen R&D beschikt. "Een van zichzelf, een van het overgenomen Schering-Plough en een van het door Schering eerder al overgenomen Organon." Volgens Muller zullen traditionele farmaceuten zich bij hun R&D-activiteiten meer en meer gaan richten op 'specifieke en gefocuste toepassingen'. "Zolang er geld genoeg was probeerden ze gewoon van alles in de hoop dat er wat uitkwam. Dat is nu voorbij."

Daarmee ontstaan er volgens de analist wel kansen voor biofarmaceutische bedrijven, omdat die vaak al vrij veel geld hebben gestoken in de ontwikkeling van medicijnen met behoorlijk beperkte toepassingen. "Dan hoeven ze niet zelf iets helemaal van de grond af te bouwen." De overname vorig jaar van biofarmabedrijf Genentech door de Zwitserse farmaceut Roche, paste naadloos in die trend.


bron:  Onderzoeker-aan-het-werk.jpg | Auteur: Wouter Keuning en Raoul du Pré
Dit bericht is 1812 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!