Het gevoel van Organon

Nieuws

06-12-2008  Een brede pijplijn, daar gaat het om

 In 2009 nam Merck & Co Schering-Plough over
Merck & Schering Plough
Fotograaf: Onbekend
Bron: Pharmamarketeer
De overname van het Nederlandse Organon BioSciences door Schering-Plough kwam als een verrassing. De Amerikanen zijn overduidelijk in hun sas. De symboliek druipt ervan af. 'Wachten is niet meer nodig, nu verkrijgbaar in Europa: Bridion', staat er op een enorm spandoek boven de ingang van het researchcentrum van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Schering-Plough (SP) in Kenilworth, dicht bij New York. Beursanalisten die er eind november werden bijgepraat over de wetenschappelijke voortgang, kunnen er niet om heen. De overname van het Nederlandse Organon BioSciences een jaar geleden werpt de eerste vruchten af. Het product Bridion, dat na een operatie de werking van spierverslappers supersnel neutraliseert, is in Oss ontwikkeld.

Dat SP geen kat in de zak heeft gekocht, horen de tientallen Amerikaanse en Europese analisten later binnen nog vele malen van de Merrill Lynch'en, Goldman Sachs'en en UBS'en van deze wereld: de Amerikaanse farmaceut heeft onlangs voor drie nieuwe producten marktregistratie aangevraagd, en twee daarvan zijn in Oss ontwikkeld – het nieuwe anesthesiemiddel en een schizofreniepil. Met negen andere nieuwe medicijnen worden omvangrijke patiëntenstudies uitgevoerd, de duurste stap vlak voor de officiële registratie. Van drie stond de wetenschappelijke wieg in Nederland. Elk van die medicijnen is goed voor een omzet van driekwart tot een miljard euro per jaar, is de inschatting.

Organon, vooral bekend van anticonceptiepillen en vruchtbaarheidskuren, is een van de grootste onderzoeksfabrieken in Nederland, na Philips, Shell, Unilever en DSM. De producent van mensen- en dierenmedicijnen is grootafnemer van Nederlandse universiteiten, en betrekt daar vooral chemici, farmaceuten, artsen en dierenartsen van. Duizenden hoog opgeleide onderzoekers werken in de voormalige hoofdvestiging Oss en bij dochter Intervet in Boxmeer. Organon is het eerste van de vijf grootste kennisgedreven bedrijven in Nederland die in buitenlandse handen is overgegaan – voor een recordbedrag van 11 miljard euro.

De overname van Organon Biosciences (OBS) eind vorig jaar kwam als een complete verrassing. Terwijl het management van OBS (Organon Bio Sciences) de internationale pers in Londen informeerde over de geplande beursgang van twee dagen later, onderhandelde eigenaar Akzo Nobel in het diepste geheim met de bazen van het Amerikaanse Schering-Plough, een middelgroot Amerikaans farmabedrijf. "Vanwege hun interessante en brede productenpijplijn, we volgden de ontwikkelingen bij Organon al enkele jaren", legt Fred Hassan, de grote baas van Schering-Plough, nu uit.

Pijplijn is het centrale begrip in de farmaceutische industrie. Daaruit is af te leiden of een bedrijf toekomst heeft en of onderzoekers efficiënt werken, en hun slimheid vertalen in producten en omzet. Het ontwikkelen van een medicijn kost gemiddeld tien tot twaalf jaar en vergt al gauw een investering van een miljard euro. Zo'n traject begint met de vondst van een veelbelovend stofje in een laboratorium, een chemische verbinding zoals een eiwit bijvoorbeeld, dat remmend of versnellend lijkt te werken op een biochemische reactie. Het kan een reactie zijn die een cruciale rol speelt bij een ziekte, zoals reuma.

Na chemisch gesleutel, veiligheidsstudies in reageerbuizen, in diermodellen als muizen en ratten, na kleine en grote, dure studies met mensen komt zo'n veelbelovende stof uiteindelijk aan het eind van de pijplijn. Als alle studies zijn verricht, kan marktregistratie worden aangevraagd. Dat gebeurt op basis van een dik onderzoeksdossier dat in de loop der jaren is opgebouwd. Het is een proces van tien tot twaalf jaar, met een extreem grote – en dure – uitval. Tijdens hun gang door de pijplijn vallen stoffen af, omdat ze niet doen wat ze moeten doen of omdat ze onevenredig veel bijwerkingen hebben. Ook komt het voor dat autoriteiten op het laatste moment markttoelating weigeren.

Om een medicijn succesvol op de markt te kunnen brengen, moeten er minstens veertien veelbelovende stoffen tien jaar daarvoor in de pijplijn zijn gestopt, is de ervaring in de farmaceutische bedrijfstak. Dit stelt hoge eisen aan de inventiviteit van de onderzoekers. Zij moeten honderden nieuwe stoffen selecteren en die serieus tegen het licht houden, opdat een paar daarvan de pijplijn in kunnen. Robots helpen daarbij: zij zoeken in bibliotheken met miljoenen stoffen naar die ene stof die mogelijk als medicijn is te gebruiken. Dat gebeurt in een onwaarschijnlijk tempo: vijftig- tot honderdduizend stofjes per dag.

Farmabedrijven spenderen veel geld aan research, bij de meeste bedrijven eenvijfde van de omzet. Er is geen industrietak die meer aan onderzoek uitgeeft. "Onze pijplijn is uitstekend gevuld", zegt Tom Koestler, R&D-verantwoordelijke van Schering-Plough. "Veel bedrijven hebben een magere pijplijn, ze hebben te weinig medicijnen in ontwikkeling."

Vijf jaar geleden stond de Amerikaanse farmaceut – met topproducten als Remicade voor onstekingsaandoeningen als reuma en de cholesterolverlager Vytorin – er slecht bij. "De afgelopen tien jaar gingen er gemiddeld vijf nieuwe stoffen per jaar onze ontwikkelingspijplijn in; met de inlijving van Organon Biosciences is dat meer dan verdubbeld."

Is overname van Organon dan de redding geweest voor Schering-Plough? Voormalig researchbaas van Organon Biosciences, David Nicholson, kan een glimlach niet onderdrukken. "Nee, dat gaat veel te ver", zegt hij. "Ook de Amerikanen beschikken over een aantal innovatieve medicijnen die de markt naderen. Zoals een cholesterolverlager die ook ontstekingen in de vaatwand remt. Voor extra risicoreductie tegen hart- en vaatziekten."


bron:  mercksp-logo.jpg | Auteur: Broer Scholtens
Dit bericht is 1650 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!