Het gevoel van Organon

Nieuws

23-08-2008  Urine zwangere vrouwen voor kunstmest

 Uit de urine van zwangere vrouwen kan een hormoon worden gewonnen voor vruchtbaarheidsbehandeling.
Moeders voor moeders logo
Fotograaf: Onbekend
Bron: Spreekbeurtenpagina
Met de urine van Moeders voor Moeders wordt de komende negen maanden kunstmest gemaakt. Het gaat om een proef, die mogelijk vooruitloopt op een grootschalige inzameling van urine voor kunstmest. Volgens een woordvoerder van het farmaceutisch bedrijf Schering-Plough, voorheen Organon, moeten de moeders die de urine leveren nog worden ingelicht. "Ik vermoed dat weinig vrouwen ertegen zijn", zegt een woordvoerster. Met Moeders voor Moeders leveren 36 duizend zwangere vrouwen urine aan Schering-Plough, dat daarmee medicijnen maakt die de vruchtbaarheid bevorderen. In urine zitten ook stikstof en fosfaten. Dat zijn belangrijke ingrediënten van kunstmest. Vooral fosfaat wordt steeds schaarser. De gemakkelijk winbare voorraden raken uitgeput, de prijs voor kunstmest stijgt gestaag. Onderzoekers hebben becijferd dat de urine van alle 16 miljoen Nederlanders voldoende kunstmest oplevert voor 10 tot 15 procent van de Nederlandse vraag.

Het experiment wordt op het terrein van waterschap Rivierenland in Tiel uitgevoerd door GMB Watertechnologie. Het waterschap heeft daarvoor vrijdag zijn fiat gegeven. De onderzoekers denken ook op andere plekken urine te kunnen inzamelen. Binnenkort gaat een proef draaien met hergebruik van fosfaat uit de plaszuilen die in het weekend in centrum van Den Haag worden neergezet.


bron:  moeders-voor-moeders-logo.jpg | Auteur: René Didde
Dit bericht is 1804 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!