Het gevoel van Organon

Nieuws

26-06-2007  Onnodig misverstand over Moeders voor Moeders

 Uit de urine van zwangere vrouwen kan een hormoon worden gewonnen voor vruchtbaarheidsbehandeling.
Moeders voor moeders logo
Fotograaf: Onbekend
Bron: Spreekbeurtenpagina
"Moeders voor Moeders is inderdaad geen filantropische instelling, maar een onderdeel van Organon", zegt Willem de Laat, en daar zijn we trots op ook. De kritiek van May-May Meijer op Moeders voor Moeders, Organon, Akzo Nobel en de gehele farmaceutische industrie (Forum, 22 juni), is onterecht. In de beknopte informatiefolder van Moeders voor Moeders die bij apothekers, huisartsen en verloskundigen te verkrijgen is, staat in duidelijke taal vermeld hoe de organisatie werkt. Tot drie keer toe staat daar de volgende informatie: 'De organisatie van Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit de urine van deze vrouwen wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven verwerkt tot een geneesmiddel, dat wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Moeders voor Moeders is onderdeel van NV Organon.' Dit staat ook op de website van Moeders van Moeders vermeld. Hierover kan dus geen misverstand bestaan.

Elke druppel urine die Moeders voor Moeders inzamelt bij zwangere vrouwen in Nederland, wordt verwerkt zodat er een geneesmiddel van kan worden gemaakt. Dit verloopt via een ingewikkelde, kostbare procedure. Miljoenen liters urine leveren slechts een paar gram van het hormoon op. Het geneesmiddel helpt vrouwen zwanger te worden. Zonder de hulp van andere vrouwen zouden we dit geneesmiddel niet kunnen maken.

Vervolgens maakt Meijer de farmaceutische industrie een paar stevige verwijten. De bedrijven zouden zich 'bemoeien met de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek dat door hen is betaald'. De farmaceutische industrie is echter ook een van de meest gereguleerde en gecontroleerde industrieën ter wereld. Een industrie die werkt volgens wetenschappelijke methoden om de veiligheid en effectiviteit van nieuwe geneesmiddelen aan te tonen. Bovendien worden de onderzoeksresultaten gekeurd door de overheid.

Een farmaceutisch bedrijf kan inderdaad geen filantropische instelling zijn. Maar het derde verwijt dat mevrouw Meijer aandraagt ('ze maken medicijnen niet voldoende beschikbaar voor derdewereldlanden') is, zeker naar Organon toe, onterecht. Ons bedrijf is zeer actief in derdewereldlanden en werkt nauw samen met lokale ministeries, ontwikkelingsorganisaties en bi- en multilaterale hulporganisaties op het gebied van gezinsplanning en de gezondheid van de vrouw in het bijzonder. Daartoe zijn uitgebreide programma’s opgezet in onder meer Madagaskar, Jemen en Sri Lanka.

Onze meer dan 14 duizend medewerkers zijn er trots op dat ze elke dag werken aan de gezondheid van mensen, in alle delen van de wereld. Dat doen we in een commerciële omgeving, maar zeker ook met een fikse dosis idealisme en state-of-the-art wetenschappelijke methoden. We nodigen Meijer uit om met haar studenten een bezoek te brengen aan Organon en met ons een open discussie aan te gaan. Daar leren wij van, en zij en haar studenten wellicht ook.


bron:  moeders-voor-moeders-logo.jpg | Auteur: Willem de Laat
Dit bericht is 1922 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!