Het gevoel van Organon

Nieuws

21-09-2010  510 onderzoeksbanen weg bij Abbot in Weesp

Farmabedrijf Abbott doekt de onderzoeksafdeling van de Solvay-fabriek in Weesp op. Het is opnieuw een tegenslag voor de pharmaceutische R&D-sector in Nederland. Het Amerikaanse farmabedrijf Abbott is van plan 510 banen te schrappen bij de Solvay-fabriek in Weesp. Naar verluidt gaat het om de volledige onderzoeksafdeling van de vestiging. Abbott zegt de onderzoekstak van het bedrijf efficienter te willen maken. Om die reden verdwijnt in Weesp de afdeling voor neuroscience-onderzoek, dat medicijnen ontwikkelt tegen alzheimer en schizofrenie. Deze afdelingen gaat naar vestigingen in Ludwigshafen en Chicago. Ook het programma om vaccins te maken op basis van celkweek, waarvoor vorige zomer in Weesp een fabriek is geopend, wordt stopgezet. De fabriek houdt nog wel de productie in huis van hormonen en lactulose, dat de stoelgang verbetert. Ook de productie van vaccins uit kweek op eieren, een specialiteit van Solvay, blijft.

De herstructurering is een nieuwe tegenslag voor de Nederlandse kennisindustrie en de farmaindustrie in het bijzonder. In juli ontstond er grote ophef toen Merck, de eigenaar van farmabedrijf Organon in Oss, aankondigde de gehele onderzoeksafdeling van de vestiging in Oss te schrappen. Hiermee verdwijnen meer dan tweeduizend banen, waarvan ongeveer duizend R&D-banen uit Nederland. Het land dreigt hiermee af te zakken als innovatief kennisland. Als gevolg van de beslissing van Merck werd er grote druk uitgeoefend op minister Van der Hoeven van Economische Zaken om de reorganisatie in Oss tegen te houden. Begin deze maand bleek dat de sluiting door Merck wordt uitgesteld tot 31 december. Dinsdag werd bekend dat de minister naar de VS zal gaan om de top van Merck op andere gedachten te brengen.

De aangekondigde reorganisatie bij Solvay kent overeenkomsten met de situatie bij Organon. Solvay is - evenals Organon - recent overgenomen door een farmagigant. Daarbij zal in Weesp, net als in Oss, het hoogwaardige kenniswerk verdwijnen terwijl de productie blijft. Voor Solvay werken in Nederland volgens een woordvoerster 1100 mensen bij vestigingen in Weesp en Olst. Voor de fabriek in Olst, waar ook griepvaccins worden gemaakt, zijn er geen gevolgen. In totaal werken voor Abbott Nederland 2400 mensen. Het Amerikaanse Abbott Laboratories nam de farmadivisie van het Belgische chemiebedrijf Solvay over voor circa euro 5 miljard. Dinsdagmiddag maakten de Amerikanen plannen bekend om al hun farmaactiviteiten wereldwijd in elkaar te schuiven. Dat gaat, behalve in Weesp, ook banen kosten bij vestigingen in Hannover en Marietta (VS) en bij marketing-, verkoop- en stafafdelingen.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Van een verslaggever
Dit bericht is 1954 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!