Het gevoel van Organon

Nieuws

22-09-2010  Tweede Kamer wil debat over banenverlies bij Solvay

De SP krijgt steun voor het houden van een debat over het verlies van 510 banen bij de fabriek van Solvay in Weesp. De Tweede Kamer wil een debat over de reorganisatieplannen van de onderzoeksafdeling van het farmabedrijf Solvay in Weesp. De SP kreeg vanmiddag steun van VVD, GroenLinks en PVV voor zijn voorstel om dit debat te houden. Wanneer het debat plaatsvindt is nog niet duidelijk. Abbott, de Amerikaanse moeder van Solvay, wil ruim vijfhonderd banen schrappen in Weesp. Het ministerie van Economische Zaken heeft eerder geprobeerd de plannen te stoppen. Het ministerie stuurde een hoge ambtenaar naar het hoofdkantoor van Abbott in de Verenigde Staten om het banenverlies te voorkomen, maar zonder succes. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie.

Dinsdagmiddag maakte Abbott bekend dat er 510 banen verdwijnen bij de farmafabriek. Het Amerikaanse concern wil een efficiëncyslag maken en verplaatst daarom de R&D-activiteiten vanuit Weesp naar Ludwigshaven en Chicago. Alleen de productie van vaccins blijft nog in Weesp.

Het besluit is een tweede tegenvaller voor de Nederlandse kenniseconomie, na de aangekondigde sluiting van de onderzoekstak bij Organon in Oss. Daar kondigde de Amerikaanse eigenaar Merck begin juli aan dat er ruim tweeduizend banen verdwijnen. De gehele onderzoekstak in Oss wordt opgedoekt. 'Het is keihard nieuws voor de betrokkenen', aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken over de reorganisatie in Weesp. 'We gaan de plannen nauwkeurig bestuderen.'

De woordvoerder geeft aan dat EZ in dit soort gevallen gebruik maakt van 'zachte diplomatie'; goed contact onderhouden met de top van in dit geval de Amerikaanse eigenaar, om te zien of er nog iets aan te doen valt. Ook kan EZ gaan kijken of er subsidiemogelijkheden zijn die nu nog niet worden benut. Soms kan dat ander licht op een eventuele reorganisatie werpen. Op dit moment is demissionair minister Maria van der Hoeven op weg naar het farmabedrijf Merck in de Verenigde Staten, om te praten over de reorganisatie in Oss. Zij praat daar met de top van het bedrijf over het sluiten van de research & development afdeling van Organon. Het is nog niet bekend of zij nu ook de top van Abbott bezoekt.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Jeroen Koot
Dit bericht is 1547 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!