Het gevoel van Organon

Nieuws

23-09-2010  Opinie: Wakker worden

Weer gaat de wekker af. Het Amerikaanse Abbott wil de onderzoeksafdeling sluiten van farmabedrijf Solvay in Weesp, waarvan het nog niet zo lang eigenaar is. Het bericht komt kort na de aangekondigde sluiting van de onderzoeksafdeling van Organon in Oss door moederbedrijf Merck. Nederland moet wakker worden. De onderzoeksactiviteiten van Organon en Solvay dreigen te sneuvelen op het internationale slagveld van de farmaceutische industrie. De wereldmarkt voor farma is er momenteel één van overnemen of overgenomen worden. Wie overgenomen is of wordt, loopt het risico het onderspit te delven en het mooie werk te verliezen.

Zo ook Solvay, onder meer ontwikkelaar en producent van vaccins. In deze hoedanigheid is het lid van een selecte club vaccinmakers wereldwijd. In Weesp liep een programma om vaccins te maken op basis van celkweek, ter vervanging van de bestaande kweek op kippeneieren. Deze innovatieve activiteit wordt nu weggehaald uit Nederland. Alleen de oude productiemethode blijft behouden.

De markt voor vaccins is mondiaal een groeimarkt, waarop Nederland (nog) een belangrijke speler is. Er heeft zich een cluster van activiteiten ontwikkeld waarvan ook een overheidsinstelling deel uitmaakt, het Nederlands Vaccin Instituut NVI. Een nieuwe deelnemer is het biotechnologiebedrijf Crucell, dat speciaal met het oog op de vaccinmarkt het Zwitserse Berna Biotech had gekocht.

Crucell is nu zelf overnamedoel van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson. Weliswaar belooft dit concern de onderzoeksactiviteiten van Crucell ongemoeid te zullen laten, de praktijk zou weleens weerbarstiger kunnen zijn. Abbott had ook het duidelijke doel van de vaccinproductie voor ogen toen het Solvay kocht, maar is nu kennelijk tot de conclusie gekomen dat het zelf voldoende onderzoekscapaciteit in huis heeft om de R&D over te nemen.

Er dreigt zeer waardevolle en specialistische kennis uit Nederland te verdwijnen. De overheid is bij dit deel van de kenniseconomie betrokken via het NVI. Onduidelijk is of voor dat instituut een toekomstgerichte focus in de maak is. Dit gebrek aan gevoel voor urgentie kan Nederland nog lelijk opbreken nu op de wereldmarkt voor farma harde strijd wordt geleverd.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Van een columnist
Dit bericht is 1613 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!